corner left-topcorner right-top
TRISCA HOEVE
Zevenhuisterweg 31, Nieuw Roden
corner left-bottomcorner right-bottom

Africhting

Het zadelmak maken van de paarden;

Op de Trisca Hoeve maken we onze paarden zelf zadelmak. Wij hebben veel ervaring met het zadelmak maken en bij ons zijn rust en vertrouwen de sleutelwoorden. We zijn ook niet mensen die garanderen dat een paard binnen een maand zadelmak is. Het paard geeft zelf aan wanneer deze toe is aan de volgende stap. Ervaring leert dat je met deze methode het allereerste begin iets meer tijd en geduld moet investeren, maar dat win je later driedubbel terug.
Om te illustreren hoe wij te werk gaan met zadelmak maken, hebben we het beleren van onze Ambition op foto’s vast gelegd.


Ons fotomodel voor deze reportage is de jonge Trisca’s Ambition (Tygo x Gribaldi). Ze is hier 3 jaar.


De paarden worden eerst gewend aan hoofdstel en longeren. Daarna gaat het zadel erop. Elke stap wachten we tot het paard geheel ontspannen is. Deze foto is genomen de eerste keer dat het zadel erop lag. Je kan zien dat het paard al veel vertrouwen heeft opgedaan.


Zodra het paard het zadel en het longeren geheel accepteerd gaan we beginnen met het introduceren van het krukje. Die hebben ze op de poetsplaats al eens voorbij zien komen, maar in de rijbak ziet zo’n krukje er toch heel anders uit. Als het paard ontspannen blijft staan naast het krukje gaan we een paar keer op het krukje staan. Veel paarden vinden het eng als er in hun “dode hoek” een ruiter omhoog gaat. Door dit nu zo te oefenen kunnen we voorkomen dat de paarden schikken als je echt voor het eerst op wilt stappen


Eemaal op het krukje kunnen we wat over het paard hellen en het dier aanraken. Je ziet hier nog iets spanning wat na enkele malen weg was.


Deze merrie vond de voet in de beugel doen erg eng. Op deze manier konden we de voet in de beugel en het gewicht op het zadel splitsen. De meeste paarden hebben wel iets waarbij ze erg gespannen zijn. Hier nemen we dan meer tijd voor. We wachten wel met het paard te laten lopen tot de voet in de beugel kan. Schiet het paard weg, staat de ruiter direct op de grond en doen we het weer over.


Deze foto’s zijn twee trainingen later genomen. De ruiter heeft eerst de voet in de beugel gedaan vanaf het krukje en over het zadel gehangen. Enkele stappen en belonen. Hier konden we al opstappen zonder krukje. Het paard vind het opstappen al de normaalste zaak van de wereld.


Doordat het opstappen geen spanning meer oplevert kan je ook als je erop zit in ontspanning verder werken.


Aan de hand stappen we eerst wat voor we het paard los laten.


We laten het paard zelf de balans opzoeken. Ze hoeven enkel been en stuur te leren de eerste paar keer.


veel paarden reageren nog wel op de eerste aanraking met de zweep, maar door het vertrouwen gaan ze niet raar bokken ofzo.


op deze foto kan je goed zien hoe het paard op zoek is naar balans


Deze foto is 2 trainingen later genomen. Het paard toont al meer balans en gaat de hand opzoeken