corner left-topcorner right-top
TRISCA HOEVE
Zevenhuisterweg 31, Nieuw Roden
corner left-bottomcorner right-bottom

Stapmolen

Eind februari 2006 zijn we begonnen met het aanleggen van een stapmolen met een diameter van 11 meter. We hebben bewust gekozen voor een stapmolen en geen trainingsmolen, omdat de training door Iris zelf gedaan wordt.

We hebben de stapmolen tweedehands gekocht en in delen, als een bouwpaket, vervoerd naar de Trisca Hoeve.

Eenmaal daar hebben we de basis geplaatst op een stelconplaat. Het was even werk om deze in één keer waterpas te krijgen. Maar geduld loont. De basis van de molen staat op kunstoffen plaatjes, zodat we de molen, mocht dat nodig zijn, van schrikstroom kunnen voorzien.

De molen wordt aangedreven door een stappenmotor met daarop een caravanband gemonteerd. De stappenmotor kan op 380V of op 220V werken. In dit geval hebben we gekozen voor 220V.

De volgende stappen waren het uitleggen van de verschillende onderdelen en het boren van de gaten voor de palen. De onderdelen hadden we genummerd toen de molen uitelkaar gehaald was bij de vorige eigenaar.

Hier is het eindresultaat van de puzzel.

Nadat we de molen hadden gezet hebben we de ondergrond aanbracht. Hier hebben we gekozen voor klinkers als ondergrond. Een harde ondergrond is tijdens het stappen het beste voor de pezen.

De aansturing van de molen is ondergebracht in een regelkast dat net naast de molen staat. In deze regelkast kunnen we onder andere de snelheid, maar ook de tijden van links- en rechtsom draaien regelen. Tevens zit in de regelkast de klok voor het schrikdraad en de relais van de bakverlichting. De relais werken op 24V. Buitenop de kast zie je de schakelaars voor de verlichting en de molen.